Idrott för unga

Löpning för äldre

Många tror att löpning inte är något för äldre och att de istället ska ägna sig åt lugna promenader eller motionssimning. Inget kunde vara mer fel utan löpning är en sport som passar alla med en bra grundkondition.

Självklart finns det äldre med skador eller nedsatt funktion som inte har möjlighet att ägna sig åt löpning men för de flesta som är friska är löpning en utmärkt motionsform. Det finns dock några saker som är extra viktiga att tänka på som äldre löpare. Bland annat gäller det att träna balans och styrka samt att även lägga in några enkla övningar med rörlighetsträning varje vecka.

Praktiska tips för äldre löpare

Säkerheten kommer alltid i första hand när det gäller alla typer av idrottsutövande och det är därför viktigt att alltid lyssna på kroppens signaler. Om du känner att du har ont någonstans är det viktigt att gå till en fysioterapeut eller en annan professionell utövare med tillräcklig utbildning för att få en korrekt diagnos.

Förbered dig inför löparrundorna med rätt utrustning som till exempel löparskor med bra passform och bekväma löparkläder med reflexer om du springer under de mörka timmarna. Om du ger dig ut och springer ensam är det också bra att ta med dig en mobiltelefon för att kunna slå larm om det skulle hända något under löprundan. Om du springer riktigt långa pass och har med dig en liten löparryggsäck är det även smart att ta med en powerbank från teknikdelar.se så att du kan ladda mobilen under passet. Särskilt kalla dagar är det många mobiler som laddas ur fortare än vanligt vilket gör att en powerbank kan komma väl till pass.

Komma igång med löpning på ålderns höst

Om du aldrig tidigare har löptränat eller om du har haft ett långt uppehåll från löpningen gäller det att smyga igång träningen. Börja med att varva gång med korta sträckor av lugn jogg. Successivt ökar du tiden du springer till att efter några månader kunna springa en halvtimme utan att stanna. Stretcha vader och lår efter varje pass och lägg gärna till tåhävningar och balansövningar efter varje pass. Balansen är en av de funktioner som försämras hos äldre och för att inte riskera fallskador och stukningar är balansträning en av de viktigaste delarna av träningen.

Om du är i bra form och känner att en halvtimmes jogg börjar bli alltför enkelt kan du utöka träningen med längre pass eller pass med högre intensitet. Tänk på att inte pressa dig för hårt utan lägg dig på en nivå där du känner att du återhämtar dig snabbt efter varje pass. Undvik alltför snabba ruscher om du inte har en lång träningsbakgrund eftersom snabb löpning har en mycket stor skaderisk. Variera gärna träningen med styrketräning och cykling eller någon annan motionsform som du tycker är rolig.