Idrott för unga

Säkra din hälsa med Padel

Padel är både en social och anpassningsbar träningsform. Det finns dessutom en hel del hälsofördelar med att spela padel.

Padel har blivit en allt vanligare form av motion i Sverige. Precis som squash och tennis är padel ett utmärkt sätt att hålla kroppen i form. Den stora fördelen med racketsporter är att de kan anpassas efter spelarens egen förmåga och ork. Därför passar de lika bra för unga som gamla, nybörjare eller proffs. Padel brukar dessutom ofta beskrivas som en väldigt förlåtande sport.

Få bättre hälsa genom att spela padel

Motion och träning är ju som bekant viktigt för att må bra och för helhetshälsan. Träningen gör så att du bland annat ökar det psykiska välbefinnandet. Du ökar samtidigt din koncentrationsförmåga och sänker blodtrycket. Tittar man närmare på olika rackertsporter inklusive padel främjar de dels den kognitiva beslutsförmågan, koordination och balans. Spelar du regelbundet får du även ett bättre flås, eller med andra ord kondition.

Ytterligare fördelar med padel är att det spelas i par, eller dubbel. Totalt är man 4 spelare på planen. Det, i sin tur, leder till att du tränar på samarbete samtidigt som det är mer socialt än singelmatcher. Att ta del av sociala aktiviteter är en minst lika viktig hälsoaspekt som att förbättra konditionen. Att regelbundet ha socialt umgänge är så viktigt att det i vissa fall kan förlänga livet. Därför är man aldrig för gammal för att träna. Som du ser finns det flera anledningar att börja spela padel, sett till både psykiskt och fysiskt välmående.

Så spelar du padel

Padel spelas i speciella hallar utrustade med speciella tillbehör. Padelbanor är 10 x 20 meter, med ett nät i mitten och omringade av glasväggar som är 3 m höga. Dessa glasväggar är en del av planen och, förutom att de förhindrar bollarna att åka ur planen, kan man utnyttja dem för att spela luriga bollar från alla möjliga tänkbara vinklar.

Ofta kan du få låna en racket när du hyr in dig på en bana, men det är alltid bättre att köpa ett eget padelracket. Anledningen är att det finns olika racketformer. Det kan vara runt, droppformat eller diamantformat. Är du nybörjare rekommenderas det att du börjar med ett runt racket som är det enklaste at spela med. Andra faktorer som påverkar känslan och svårigheten i spelet är racketens storlek, balans och tyngd.