Många idrottare måste ha förmågan att kunna koncentrera sig vid exakt rätt tidpunkt för att nå den allra högsta toppen. Många tar därför hjälp av mentala träningsmetoder för att nå så långt man kan komma och hitta en bättre koncentrationsförmåga. De flesta studier man har gjort inom idrott generellt har visat att mental träning har en viss effekt även om det inte ersätter själva träningen och stödet som behövs runtomkring en idrottare på toppnivå.
Att fokusera
En idrottare behöver upprätthålla en viss nivå under en bestämd tid och kunna fatta beslut under tidspress, exemplevis dribbla med en boll och sparka iväg den i precis rätt sekund. Det handlar även många gånger om att kunna stänga ute den yttre världen, som publikreaktioner, för att helt fokusera på det som är viktigt. En målvakt som ska rädda en straff behöver kunna koncentrera sig på straffläggaren och stå emot psykningar. En skidåkare som ska prestera på topp behöver kunna forma en bra målbild innan ett lopp och tränga bort negativa tankemönster. En maratonlöpare behöver kunna hålla gisten uppe när det känns tungt. Många menar att de som lyckas att nå den absoluta världseliten har ett starkt medfött psyke. Men precis som styrka och snabbhet går det att förbättra en idrottares koncentrationsförmåga och förmåga att tänka positivt. Att tänka på de mentala aspekterna ingår ofta i all ledarskapsutbildning och man kan verkligen fördjupa sig inom området.
Visualisering
Många har nog sett hur slalomåkare står på toppen av berget och blundande rör på armarna som om de inne i huvudet redan åker ned för banan. Att kunna visualisera uppgiften som ligger framför är viktigt i ett tävlingsmoment och genom mental förberedelse kan en idrottare skaffa sig ett övertag gentemot sina konkurrenter. Mental träning handlar om att olika delmoment har övats in under tusentals träningstimmar och under en tävlingsdag ska en idrottare kanalisera allt detta till ett specifikt resultat. Ett exempel är de olympiska spelen var fjärde år, som är många aktiva idrottares dröm att få delta och även vinna medaljer i. Genom mental träning kan en aktiv idrottare undvika mental blockeringar och bara låta alla inövade repetitioner tala sitt tydliga språk. Ett exempel är handbollslaget HIF Karskrona som 2014 började använda en mental tränare och vände omgående en lång rad av förluster till vinster. Även framgångarna med Charlotte Kalla i skidspåret beror delvis på mental träning och det finns många fler exempel.
Ingen exakt vetenskap
Hur mental träning, eller mental förberedelse och idrottsprestation exakt hänger ihop, vet ingen. Det anses dock vara fördelaktigt för en idrottare att kunna hantera stress och allmän oro som kan vara förknippad med en idrottsutövning, särskilt vid tävlingar. Vid visualisering inför ett tävlingsmoment är målet ofta att en idrottare ska kunna stärka de motoriska områdena som krävs, vilket innebär att de måste finnas där från första början. Mental träning kan därför aldrig ersätta den fysiska träningen men däremot se till att den inte hindras och att den är i toppskick när det verkligen gäller.