Själva fundamentet för återhämtning i alla former av idrottsutövning är en fullgod sömn. Utan den hjälper inte all världens kosttillskott, träningsprogram eller andra produkter. Den del av kroppen som har störst behov av sömn är hjärnan. Man kan säga hjärnan städar sig själv under natten och för att vakna med ny energi, behöver en människa i genomsnitt sova 7-8 timmar. För den som är idrottsutövare, har även musklerna ett stort behov av sömn, då huvuddelen av återhämtningen sker under nattens vila. Man kan säga att det är under natten ”lönen” betalas ut för allt hårt arbete man lagt ner i t.ex gymmet.
Sömnproblem även hos idrottare allt vanligare
Det har tyvärr blivit allt vanligare att människor sover allt sämre. Idrottsutövare som tränar sent på kvällarna, kan ha svårt att varva ner. Stress kring träning kan ha negativa effekter även på sömnen och en ond spiral av dålig sömn som leder till sämre prestation kan inträffa. Det är viktigt att skapa rutiner som att sova i ett mörkt och svalt rum, använda textiler både i sängen och på kroppen som låter huden andas. Ett par ultralätta Yogabyxor fungerar väldigt bra som plagg framåt kvällen, då man med fördel kan slappna av med ett kortare yogapass för att varva ner.
Immunförsvaret stärks
Att undgå att bli sjuk är för många idrottare liksom för de flesta andra högprioriterat. Det enklaste sättet att stärka immunförsvaret är faktiskt att ha en god sömn. Tillsammans med sunda matvanor kan det upprätthålla rätt balans på hormoner i kroppen, som bidrar till välmåendet. Det är viktigt att följa sin egen dygnsrytm och hålla fast vid en bra rutin, och att hålla fast vid samma tid för sänggåendet. Huvudtipset är att man lär sig lyssna på sin kropp.
3 enkla tips för en bättre sömn
Undvik att sitta stilla under dagen, utan rör på dig så mycket det går. Har du ett stillasittande arbete och pendlar med bilen från hemmet, ta en kvällspromenad! För idrottande individer som söker en bättre sömn för att kunna prestera bättre, kan det motsatta gälla. Att inte vara ute i löpspåret, eller skidspåret för sent på kvällen. Det tar nämligen några timmar för pulsen att riktigt gå ner. Blodgenomströmningen är också på topp under ett träningspass, och kroppen behöver för somliga ”kyla” ner sig innan den kan falla i sömn.
Kroppen reglerar sig själv och sin rytm efter ljuset i våran omgivning. Se till att få tillräckligt med solljus under dagen så att kroppen lär känna var på dygnet den befinner sig. Innan kvällen kan man i förebyggande syfta tona ner ljuset som kommer in utifrån.
Undvik skärmar och drycker med koffein innan läggdags. Koffein kan vara en del i många idrottares olika kosttillskott, kom ihåg att det tar minst 8 timmar för koffeinet att ”försvinna” ur systemet, så planera ditt intag efter när du tänkt gå till sängs. Ljuset på skärmar påverkar melatoninutsöndringen negativt som i sin tur reglerar sömnförmågan.