Idrott för unga

Vandring som träning och avkoppling

Vandring är en av världens populäraste aktiviteter, som lockar såväl gamla som unga. Det finns många anledningar till att älska vandring. Det är en flexibel aktivitet som du kan göra i princip när och var som helst. Samtidigt som den är smidig är den också otrolig effektiv. Du får träning, frisk luft och rekreation på en och samma gång. De bästa vandringarna kan dock kräva viss förberedelse och att du åker iväg till något väl utvalt vandringsspår eller en härlig skog med berg. Ibland kan det även vara lockande att genomföra en längre tids vandring med äventyr och övernattning.

En perfekt träningsform

Vandring är en mycket effektiv träningsform både fysiskt och psykiskt. En träningsform som ger balans där du tränar uthållighet, kondition, balans och rörelse samtidigt som du får frisk luft och tid i naturen. Bara att befinna sig ute i naturen kan bidra till en bättre psykisk hälsa, visar ett flertal olika studier på området. Kombinerat med fysisk aktivitet får du en komplett rekreation för kropp och själ. Ta därför på dig vandringskläder och dra ut i naturen!

Ställen att vandra på

Kortare vandringar i närområdet där du bor är inte att underskatta, men ibland kanske du vill prova på något nytt och äventyrligt. Att åka iväg på en spännande vandringsresa kan då vara lockande. Det finns många olika destinationer både i Sverige och utomlands som är perfekta för flera dagars vandring.

Bergslagen

I Sverige är Bergslagsleden ett hett vandringstips. Området sträcker sig från Kloten i norr till Tiveden i söder och leden är hela 280 km. Du får vandra i skiftande natur, både lågland och bergslandskap, vilket ger en allsidig träning. Om du ska vandra hela leden om 280 km bör du räkna med ett par dagars övernattning och du måste ta med lämpligt material för detta. Ett tält fungerar bra sommartid, ha även med redskap för att göra upp eld och ha med mat att tillaga.

Lofoten

En klassiker bland svenskar är att åka till Norge för att vandra. En plats som är mycket välbesökt är Lofoten i Nordnorge. Här får du uppleva en sagolik natur, spektakulära vyer, vackra sandstränder och dramatiska berg. Det finns även mycket fiske i området vilket gör att du kan fixa mat på ett helt naturligt sätt genom att kombinera vandring med fiske under en mysig båttur. Flera av Norges vackraste sandstränder finns även här, vilket är perfekt en varm sommardag.

Korsika

Om du söker en riktig lyxig vandringsresa är franska Korsika att rekommendera. ”Skönhetens ö”, som Korsika brukar kallas, är kanske världens bästa vandringsö. En perfekt plats för par som vill kombinera vandring med romantik. Platsen är magisk och vandringen blir en ren njutning bland vackra vyer med berg, hav, solnedgångar och natursköna områden.