Idrott och hälsa

En sund mun i en sund kropp

Man hör och läser ofta om hur viktigt det är att hålla sig i form, och det publiceras ständigt nya rön och tips om hur man bäst uppnår sina drömresultat. Det kan vara enkla saker som att hålla vikten nere genom att ta trapporna i stället för hissen eller att cykla till jobbet i stället för att köra, till vilka träningsrutiner som krävs för att man skall få extra stora biceps eller springa Marathon. Alla människor är olika och även om vi alla har olika livsstilar och kroppstyper så är det en sak vi alla har gemensamt när det kommer till fysisk hälsa och det är munnen. Vare sig man är tjock eller smal, kort eller lång så har vi alla munnar som vi behöver för att äta och dricka och det har visat sig att tandhälsan är en enormt viktigt del i kroppslig hälsa.

Relationen mellan munhälsa och övervikt

Studier har visat att människor som lider av övervikt ofta får problem med till exempel knän och hjärtan men nu vet man dessutom att det finns en relation mellan

övervikt och munhälsa som bör tas på allvar. Undersökningar av framförallt kvinnor har visat att de som lider av fetma har ett mycket större antal bakterier i sina munnar, så mycket som tio gånger fler, och att detta kan få allvarliga konsekvenser för den allmänna hälsan. Vad detta beror på är inte helst klarlagt men bidragande faktorer anses vara dels att överviktiga ofta har problem med cirkulationen, vilket i allra högsta grad påverkar tandköttet, liksom att tjocka människor äter mer onyttiga saker som kan skada tänderna. Svenska tandläkare uppmanas därför till att vara mycket aktsamma inför detta, och om de ser ett överviktigt barn med dålig munhälsa absolut bör ta upp detta med föräldrarna.

En friskare mun

Alla vet att det absolut viktigaste när det kommer till munhälsa är att ha rena tänder. Detta uppnår man genom att på en daglig basis borsta sina tänder morgon och kväll, liksom att använda tandtråd eller tandstickor liksom att skölja i fluor. För att få riktigt bra resultat ger en eltandborste bättre resultat än till exempel en vanlig tandborste, och redan efter några gånger upplever man hur rena tänderna blivit. Alla tandläkare rekommenderar att man använder en eltandborste regelbundet och det finns många olika typer att välja på. Till en början kan det kännas lite ovant men man vänjer sig mycket snabbt.

En annan viktig bidragande faktor till god munhälsa är att man ser över sina matvanor. Genom att äta mindre socker liksom att minsta på antalet tillfällen man äter på kan man hjälpa munnen att återhämta sig mellan varven. Detta leder också till viktminskning vilket alltid är en fördel.