Idrott och hälsa

Idrott är livsviktigt – några guldkorn för själen

Motion står för målmedveten fysisk aktivitet och är en otroligt viktig del i människors liv för att vi ska kunna fungera ordentligt. Det finns många olika former och nivåer på intensitet när man tränar, men viktigast är att man ändå rör på sig lite varje dag åtminstone. Det finns sedan större fördelar om man även pressar kroppen till att svettas och använda sig av musklerna. Man bygger då upp en styrka som hjälper en även när man inte tränar. Till exempel får man lättare att sova djupt om man är van vid att träna mycket.

Man mår bättre när man tränar regelbundet

Det är inte bara sömnen som påverkas positivt av att man motionerar med jämna mellanrum. Det gör att man känner sig gladare eftersom endorfiner släpps lös i kroppen. Sedan finns det en fördel med att man känner sig starkare, piggare och i vissa fall även snyggare. Det är inte att underskatta vikten av bra självförtroende. Det kan ha stort inflytande på hur vi mår och hur vi fungerar i vardagen. Man kan få hjälp med den här typen av problem om man går till en psykolog. Det är många som inte vågar erkänna att man mår dåligt men att gå och prata med någon kan vara första steget till att må bättre.

Träning från det att man är liten tills man blir gammal

Det är viktigt att träna i olika stadier i livet. Det finns ingen fas som är viktigare än en annan, men man kanske måste anpassa sin träning utifrån hur kroppen mår och hur stark man känner sig. Känn dig fram tills du hittar en sport som passar just dig och din dagsform. Ibland kan man vara olika stark i olika perioder av livet och det finns därför inga saker som gäller för alla när det kommer till träning.