Idrott och hälsa

Idrott hela livet

Den svenska idrottsrörelsen har en gemensam strategi där en av delarna är en inkluderande idrott för alla. Det innebär att fler och fler idrotter börjar se över sitt utbud så att de kan erbjuda aktiviteter även för äldre. Någon av Sveriges cirka 20 000 idrottsföreningar kanske erbjuder en aktivitet som passar just dig? Genom att hålla dig i form orkar du mer i din vardag. All vardagsträning räknas, men att även träna tillsammans med andra några gånger i veckan är bra för både kropp och själ. Genom att träna tillsammans med andra kan du träffa både nya och gamla vänner.

Boule

Den kanske populäraste idrotten att utöva bland äldre är boule. Det finns mängder av pensionärsföreningar runt om i landet som träffas en eller flera dagar i veckan för att spela boule, umgås och fika. Det är lika mycket en social aktivitet som det är en fysisk aktivitet. Många tror kanske att boule är en idrott som inte kräver så mycket av dig fysiskt, men matcherna kan vara långa och spelar du en turnering kan du få spela matcher från morgon till kväll. För att orka med detta och prestera så bra som möjligt är en god grundkondition att föredra. Men det är självklart inget krav. Du väljer själv vilken nivå du vill spela på. Spelar du några matcher varje tisdag med din PRO-förening är det inga problem att ha rollatorn med dig och använda olika hjälpmedel som till exempel en magnet på ett snöre för att plocka upp dina klot från marken.

Golf

En annan populär aktivitet bland pensionärer är golf. Enligt Svenska Golfförbundet är golf ett ypperligt sätt att förlänga livet genom att förebygga riskfaktorer som inaktivitet, låg kondition och högt blodtryck. En golfrunda på 18 hål motsvarar 12 000 steg, så att du får en god kondition av att spela golf är inte konstigt. Eftersom du går så mycket under en golfrunda är det viktigt att du har bra skor. Hos ecco finns vattentäta golfskor med bra grepp och stabilitet. Om du spelar golf får du dessutom vara ute i den friska luften och njuta av natursköna omgivningar.

Fotboll

Om du är över 55 år tänker du kanske att din tid som fotbollsspelare är över? Där har du fel. Du kan spela fotboll inom Korpen eller så kanske din lokala fotbollsförening har dragit igång

seniorträningar? Om du inte vill springa efter bollen så finns det en ny aktivitet i Stockholm som kallas gåfotboll. Förhoppningen är att denna form av fotboll ska växa över landet. I Danmark är fotboll för äldre redan stort och ingår i något som kallas football fitness. En av reglerna i gåfotboll är att man inte får springa med bollen, då blir det frispark till det andra laget.

Gymnastik

Många gymnastikföreningar erbjuder seniorträningar. Det är en gruppträning anpassad för äldre personer, där du får möjlighet att träna både styrka, rörlighet och kondition. Här finns en förteckning över alla gymnastikföreningar i Sverige. Det finns olika nivåer på träningarna, alltifrån sittande gympa för dig som inte är så rörlig till tuffare pass för dig som är van vid att träna.