Idrott för gamla

Tråkiga måsten för den som inte gillar idrott

Vissa älskar att träna medan andra ser det som ett ont måste. Speciellt när man blir äldre kan det även vara lite svårt att komma igång och se till att hålla konditionen uppe eftersom man känner att man inte är så stark som man kanske brukat vara.

Röra på sig gör en mindre stressad

I Sverige har vi mörkt större delen av året och det är en faktor som kan påverka människor väldigt olika. Somliga tycker att det är härligt när vi går mot längre och ljusare dagar. Dock finns det vissa som tycker att det här är jobbigt och de kan drabbas av en så kallad vårdepression, en depression som slår hårt på grund av förändring av årstiderna. Man kan underlätta det här genom att regelbundet träna och att äta hälsosamt.

Motion är ett naturligt lyckopiller

När man tränar så frigörs endorfiner i hjärnan vilket gör att man blir lycklig. Det är samma substans som frigörs när man sjunger i duschen, skrattar med vänner och så vidare. Det finns ingenting som är lika billigt och bra att ge sig själv som ett extra energiknippe i form av ett extra gott skratt eller liknande. Det är viktigt att man har kul, då blir träning och i princip allt man gör mycket enklare. Man kan försöka att tänka på det här själv men ibland så kan det vara bra att prata med en expert, som till exempel en psykolog eller terapeut.

Idrott är ett brett spektrum och det finns definitivt något för alla smaker

Man behöver inte pyssla med idrott som är väldigt tävlingsinriktad om man inte gillar det. Det finns former av motion som passar alla typer av människor. Man får helt enkelt prova sig fram tills man hittar något som passar en. Det kan vara bra att gå på prova på aktiviteter som arrangeras i just din stad. Sök på anslagstavlor, på nätet eller kanske fråga en väninna eller vän nästa gång ni är på stan och fikar. Man ska inte underskatta vardagsmotion i form av promenader och att ta trapporna istället för hissen. Ska man åka buss så bör man överväga om inte en promenad eller cykeltur vore mest lämpligt trots allt. Sedan kan man försöka göra det här momentet till något som man gör tillsammans med vänner så att man inte tappar den sociala biten när man börjar komma till åren.