Idrott för gamla

Viktigt att tänka på innan du börjar motionera

Kanske känner du pressen av att se dina vänner träna och äta hälsosamt och hur dem flesta skryter om deras framgångsrika pass på gymmet på sociala medier. Och där tänker du: ”nu ska jag sätta igång, nu ska jag ta tag i detta och bli mer hälsosam.”

Men först ska du tänka dig om. Tänk vem du gör detta för, det är viktigt att du gör detta för dig själv och ingen annan. Tänk på att sätta tydliga mål läs mer, ge dig själv tid att skapa tid för din träning. Tänk också på att det är viktigt att hitta tiden. Och inte endast köpa ett medlemskap på gymmet sen aldrig gå dit. Att göra en tävling utav det hela och försöka se bättre ut än andra kommer inte kunna få dig att må bättre. Det kommer påverka dig mentalt. Att må bra mentalt är minst lika viktigt som att må bra fysiskt.

Det är viktigt att starta enkelt, konsultera din läkare alltid innan du startar på en ny diet eller om du ska dyrka en sport din kropp inte är van till. Speciellt om du inte varit aktiv i lång tid. Du ska inte skada din kropp för att kunna uppnå ”drömkroppen”.

Först ska du konsultera en läkare som sen ska avgöra om din vikt ens påverkar din hälsa. Sedan ska du överväga dina mål, vill du springa en maraton? Vill du träna din kondition så du kan spela fotboll eller basketboll med barnen? Kanske du saknar att spela tennis varje söndag med din bästa vän? Kanske behöver jogga igen för att kunna tänka klart, kanske träning hjälper dig att slappna av? Vill du få mer energi så du kan hitta på en massa roliga aktiviteter under helgerna? Eller så vill du helt enkelt bli mer hälsosam för du ser att det har många fördelar.

Att vara aktiv några dagar i veckan ger dina vänner mer energi. Inga fler sömnlösa nätter, slut på kaffe beroendet om morgonen. Sötsuget försvinner och dina vänner gör nyttigare val utan att ens begränsa sig själva. De har mer energi att spela biljard efter jobbet med kollegerna, de har mer energi att åka gokart i Stockholm, Malmö eller vart de än bor.

När du väl har bestämt vad du vill med träningen så ska du sätta igång långsamt. Du ska ge din kropp en chans att vänja sig. Och det ska kännas bra när du gör det.

Att vara aktiv innebär inte att du ska endast träna eller ändra din kost. Det innebär även att du ska hitta aktiviteter som du njuter av. Det kan vara korta eller långa promenader i parken. Det kan vara en tur på gågatan. Det viktiga är att bryta sig loss från den onda cirkeln som gör så man inte har energin att röra på sig och hålla sig aktiv.

Så vad din motivation än är så ska du försöka låta det endast handla om dig och ingen annan. För att med rätt motivation kommer rätt resultat.